Катаракта и глаукома: Не чакайте пердето да узрее

Подробна и сравнителна статия за заболяванията катаракта и глаукома. Благодарение на нашето зрение ние получаваме 95 процента от информацията за света около нас.

С възрастта очите така или иначе отслабват, затова след 40-годишната възраст много очни болести излизат наяве. Най-неприятни и тежки си остават катарактата и глаукомата. Именно заради тях човек най-често изгубва зрението си. Но вече съществуват съвременни методи на лечение.

ЛЕКАРСТВАТА НЕВИНАГИ ПОТИСКАТ РАЗВИТИЕТО.

Очната леща, която всички ние имаме в очите си, не е нищо друго освен оптична леща, само че тя е биологична, жива. И като всяко живо нещо, с времето се променя и остарява. Помътняването на очната леща се нарича катаракта.

През една замъглена леща не можеш да видиш кой знае колко много, затова най-често извършваната очна операция в целия свят е заместване на собствената очна леща с изкуствена.

В начален стадий често се опитват да лекуват катарактата с витамини и капки. Но по този начин не може да се върне прозрачността на лещата, а само да се спре процесът на помътняване. Но досега няма категорични твърдения, че тези препарати съществено потискат развитието на катарактата.

Например има хора, които не използват никакви лекарства, но при тях катарактата се развива много по-бавно, отколкото при други. Например за 10 години зрението се влошава само с 10 процента.

Съществува и още една закономерност. Ако човек е с висока степен на късогледство, при него катарактата се развива много по-бавно. С времето зрението се влошава, но пълното помътняване настъпва дълго след това.Съществува и обратният вариант. Дори при активно консервативно лечение “мъглата” застила очите много бързо.

Ето затова медицината не знае и не може да предскаже кога е дошъл моментът за операция.

НЕ ЧАКАЙТЕ ПЕРДЕТО ДА «УЗРЕЕ».

Преди 30-40 години при откриване на катаракта лекарят обикновено е казвал на пациента, че трябва да изчака, докато тя узрее. Това означава, че човек може да предприеме операция едва когато вече почти не различава предметите. Тогава върху очната ябълка са правели разрез, извличали са втвърдената помътняла леща, без да рискуват, че тя ще се разтече.

По онова време хирурзите просто не са разполагали с необходимите инструменти за опериране на неузряла леща.Днес вече отношението към този проблем е съвсем различно и повод за операция е усещането на пациента, че “не му достига зрение”.

Благодарение на съвременните технологии лекарите успешно оперират и узряла, и неузряла катаракта. При неузрялата катаракта прозрачните слоеве середуват с непрозрачни, докато при узрялата лещата на практика е непрозрачна. Дори вече се смята, че неузрялата леща се оперира по-лесно.

ЛЕЧЕНИЕТО Е МНОГО ТРУДНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО.

“Фигурин

Ако е поставена диагноза «Глаукома», на болния ще му се наложи да свикне с накапването на капки в очите. Лекарствата трябва да се сменят периодично, за да не се стигне до привикване. Режимът на накапване, както и съчетаването на препаратите са различни за различните хора и за всеки човек по отношение на двете му очи.

Болните от глаукома трябва веднъж в месеца да посещават специалист. Дори стриктното спазване на препоръките не изключва напълно операцията. Тя се прави за създаване на допълнителни пътища за оттичане на течностите в очите и да се нормализира вътреочното налягане.

Организмът се съпротивлява, защото направените каналчета зарастват трудно, затова се налага контролът, а при нужда и втора операция.

Дайте мнение и Вие тук!

ОПЕРАЦИЯТА С ЛАЗЕР Е НАЙ-ДОБРИЯТ МЕТОД

Най-разпространеният в света хирургичен метод е така наречената факоемулсификация на катарактата. «Фако» означава леща, а «емулсификация» – раздробяване, разкъсване. Тази операция се извършва с помощта на лазер. Основното достойнство на този метод е това, че не се прави разрез на очната ябълка, а само две дупчици.

През едната с помощта на ултразвук се разрушава помътнялата леща, а през другата тези «парченца» се извличат. Много е важно, че се запазва капсулата на собствената леща (обвивката, която е с дебелина само няколко микрона) и в нея се поставя изкуствената леща.

Тази операция е по-малко травматична от ултразвуковата. В Европа и в САЩ с помощта на лазера съумяват да извлекат само мекото ядро. Този метод успешно се прилага и при много възрастни. Но, разбира се, в случая става въпрос за специално оборудвани клиники.

Възрастови противопоказания въобще не съществуват, не се прави обща наркоза, а обезболяването е чрез капки. Болният усеща единствено допира на ръцете на лекаря по лицето си. След 2-3 дни може да си отиде у дома и зрението му напълно ще се възстанови.

ГЛАУКОМАТА Е ПО-ОПАСНА

Ако катарактата вече се лекува много успешно чрез новите оперативни методи, то не така стоят нещата с глаукомата. Това е “по-хитро” заболяване, добре “маскирано”, но пък много разпространено. За разлика от катарактата, глаукомата дори и след операция може отново да напомня за себе си.

Глаукомата се проявява с повишено вътреочно налягане. По принцип заболяването най-често засяга хора над 40-годишна възраст. Но за разлика от повишеното кръвно налягане вътреочното налягане се установява много трудно. При това то може по няколко пъти на ден да “скача” нагоре-надолу и незабелязано да убива влакната на зрителния нерв.

Ако нервът бъде умъртвен, човек изгубва зрението си изцяло и завинаги. Най-точният метод за диагностика на глаукомата е тонографията, чрез която се определя хидродинамиката на очите. В случая се вземат предвид няколко специфични коефициента.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

катаракта операция противопоказания

Катаракта: Противопоказания за операция, причини, диагностика

В превод от гръцки “катаракта” означава “водопад”. Именно така древните елини са наричали болестта на …

Едно мнение

  1. Маргарита Маева

    Оперирана съм от глаукома и на двете очи сега ще трябва отново да ми оперират едното око защото очното налягане се повиши отново 2 години след операцията но отделно от това ми откриха и катаракта на двете очи лекарите казват че обикновено след операция от глаукома се получава и катаракта и сега след като ми направят втората операция от глаукома ще трябва да ми направят и на двете очи операция от катаракта.Моля Ви отговорете ми има ли риск от операцията от катаракта за зрението ми след като съм оперирана от глаукома.Забравих да Ви напиша че на мен много късно ми откриха глаукомата и въпреки че ми дадоха най новите и силни капки за глаукома не успяха да ми свалят очното налягане и се стигна до операция.Предварително Ви благодаря за отговора който ще чакам с нетърпение. Маргарита Маева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *